安雨雯 Annekee

安遊記

ān yóu jì · travel notes van Annekee

Taipei ’24 – Dag 46 – 51: Belevenissenbundel

Maandag 20 mei

Vandaag kan ik niet zo veel met pap en mam doen, want ‘s ochtends moet ik naar school en ‘s middags hebben we een activiteit met onze Taiwanese taalbuddy’s. Ik heb niet per se heel goed geslapen dus dit is een dag die ik maar even moet doorkomen. Pap en mam gaan vandaag met de metro en met de bus naar het 故宮 National Palace Museum om daar alle schatten uit de oudheid die Taiwan rijk is eens van dichtbij te bekijken. Ik ben er al twee keer geweest en hoef niet per se mee, dus dit is een goede combi.

Na de les ga ik wel met pap en mam eten. We gaan aan de Japanse kip. Het tentje ligt op een steenworp van de voordeur van de AirBNB. Prima, want ik heb honger en ik wil eigenlijk helemaal niet lopen om er te komen. We bestellen wat en het is me toch lekker! Heel verse kip, gefrituurd, maar smaakt totaal niet vettig. Het sausje dat erbij zit vind ik ook echt ontzettend lekker. Een schot in de roos!

Een beetje bijtijds ga ik wel weer naar huis. Maar even wat vroeger naar bed, want twee nachten op rij slecht slapen gaat niet zo goed als ik wel ‘s ochtends vroeg op moet. Op tijd slapen lukt gelukkig. 😴

Dinsdag 21 mei

Beter geslapen, dus ik kan er weer tegenaan. ‘s Ochtends heb ik les, en ‘s middags ga ik met pap en mam naar 林本源園邸 Lin Family Mansion and Garden. Dat is een oude villa met een grote tuin eromheen van de familie Lin (tsja, wat zou het anders wezen). Het is er niet druk, dus relaxt om in rond te lopen. Ik mag er gratis in met mijn studentenpas, pap en mam moeten beide 40 yuan betalen (iets meer dan een euro). Helemaal niet duur dus! In true Asian fashion is de helft redelijk goed onderhouden en de andere helft aan elkaar geplakt met … tape. Naja. Dat je zeg maar een muur hebt met daarin een prachtige vlindervorm als zijnde raam, maar daarachter staat dan een bouwkeet en Dixi’s. Maar de details van de gebouwen zijn wel heel mooi, dus als je van dichtbij foto’s neemt, dan ziet het er mooi uit. 😇

Dit is de laatste avond van pap en mam in Taiwan. Morgen gaan ze weer naar huis, dan ga ik mee uitzwaaien op het vliegveld. Maar eerst gaan we nog een keer samen eten. Het wordt hotpot bij een tent in de buurt van het Lin Family Mansion and Garden. Als we zitten en ik de hotpotmeneer om uitleg vraag vraagt hij waar we vandaan komen. Dat gesprek gaat zo:

“Waar komen jullie vandaan?”
“Nederland.”
“Waar is dat?”
“Een klein landje in West-Europa.”
“Oh, spreken ze daar Frans?”
“Nee, Nederlands.”
“Oh, ik heb negen jaar in Frankrijk gewoond.”
“Oh, want leuk! Waarom dan in Frankijk?”
“Ja ik was daar kok. Het was een heel relaxte manier van leven, helemaal niet zo druk als hier.”
“Dat begrijp ik. Nederlanders gaan ook vaak naar Frankrijk op vakantie. Het is een relaxt land.”

Nou, zoals je kan zien hoopte meneer dat wij uit Frankrijk kwamen en toen dat niet zo bleek te zijn hield hij toch maar vast aan zijn plan om zijn ervaringen over Frankrijk te delen. 🤣 Mag hoor, natuurlijk. Maar “Oh, spreken ze daar Frans?” vergeet ik niet zo gauw meer.

Woensdag 22 mei

Na de les vind ik pap en mam bij 台北車站 Taipei Main Station. Ze hebben de koffers (met daarin 12 kilo boeken van mij) al in een locker bij de Airport MRT gedeponeerd zodat we zonder dat we al te veel mee hoeven te zeulen nog even wat kunnen drinken in de stad. Dat doen we: een yakultdrankje en een 雞蛋仔 wafel met bubbeltjesvorm. Vervolgens doen we nog wat metroshops aan voor nog meer limited edition stempels. Rond vijf uur vinden we de koffers en gaan we richting vliegveld. Het is ongeveer veertig minuten in de metro naar terminal 1. Eenmaal daar aangekomen zeggen we gedag. Ik vond het echt heel erg leuk dat pap en mam me zijn komen opzoeken hier in Taipei 🤗 het was een fantastisch avontuur!

Ik zwaai ze uit tot ik ze niet meer kan zien omdat ze bovenaan de roltrap zijn. Daarna eet ik zelf iets op het vliegveld. Time to go back. Een avondje wouzen en dan morgen weer naar school…

Donderdag 23 mei

Vandaag doen we vrij weinig allemaal. Aan het eind van de middag komt een van onze buddy’s naar ons appartement om een filmpje op te nemen voor het eindproject van onze spreek- en luisterlessen. Daarna gaan we met haar én nog een buddy iets eten, wederom Japanse kip (wel een ander restaurantje). Qiao Shan en ik vinden dat het eigenlijk al tijd is voor ons vrijdagavondbiertje, maar we moeten morgen nog wel naar school dus dat doen we maar niet.

Vrijdag 24 mei

Deze middag gaan we met zo ongeveer iedereen uit ons huis boogschieten. Ik heb dat vorig jaar op vakantie gedaan en da’s echt heel erg leuk! Dat lijkt de rest ook, dus met z’n allen stappen we in de metro naar het 中正運動中心 Jhong Jheng Sports Center. Met z’n zevenen komen we aan op de 9e verdieping waar de meneer die ons dit moet gaan uitleggen erg verbaasd kijkt dat er ineens zeven buitenlanders voor z’n neus staan. Ik leg uit dat we allemaal wel redelijk Chinees verstaan dus als hij langzaam praat dat we het wel snappen. Dat doet hij, en met enige vertalingen komen we er wel uit. Een prima vrijdagmiddagactiviteit zo!

Daarna gaan we ook nog een uurtje tafeltennissen. Aan het eind zijn we allemaal bezweet, moe, en enorm hongerig. Gelukkig gaan we daarna hotpot eten. Dat doet ons goed, ondanks dat het eigenlijk net te veel is om normaal op te krijgen. Voor ongeveer 15 euro per persoon hebben we een heerlijk maal!

‘s Avonds spelen we nog wat Mario Kart en na ons biertje gaan we slapen. 😴

Zaterdag 25 mei

Deze dag is nog niet klaar, maar ik kan er prima wat over schrijven. ‘t Is een kutdag, want ik ben ziek. Keelpijn, hoofdpijn, sniffy. The works. Erg irritant. Niks onoverkomelijks, want ik heb genoeg paracetamol bij me, maar leuk is anders. Ik ga nog wel even zien of ik me morgen goed genoeg voel om mee te gaan op een dagtripje met de buddy’s. Eerst maar uitzieken.

🧺