安雨雯 Annekee

安遊記

ān yóu jì · travel notes van Annekee

Taipei ’24 – Dag 78 en 79: Biertje #5 

Vrijdag 21 juni

Vandaag gaan we naar 高雄 Kaohsiung. Die stad ligt bijna helemaal in het zuiden van Taiwan. Het is er dan ook zo mogelijk nóg zonniger, maar wel minder benauwd dan in Taipei. Winnen!

高雄 Kaohsiung is niet zo ver van 台南 Tainan, dus we hoeven niet met de hogesnelheidstrein. In plaats daarvan nemen we het lokale boemeltreintje. Is nog makkelijk ook, want zo hoeven we niet met de bus terug naar het station waar de HSL stopt. We kunnen gewoon met een stadsbus naar het centraal station en daar in iedere boemel naar 高雄 Kaohsiung stappen die maar komt. Inchecken met onze EasyCard. Makkelijker kan het inderdaad niet. 😄

Het is warm, heel erg warm. Gelukkig vinden we binnen no time het juiste perron. De eerste trein laten we gaan (ander soort, zou het je niet kunnen uitleggen) en de tweede trein nemen we. Daar kunnen we zitten. Denk aan een mix van een Sprinter en een metro, dat is eigenlijk wel de beste beschrijving van deze trein. De hele rit duurt ongeveer veertig minuten. Een prima moment om eens even onze medereizigers te inspecteren (doen ze bij ons toch ook, dus ja) en te bekijken wie er waar zoal in- en uitstapt. Op het een-na-laatste station stapt een horde kinderen in, niet normaal. Gelukkig hebben ze wel volwassenen bij zich. De kinderen hebben het ook warm: ik zie bezwete voorhoofdjes en zeiknatte lokken zwart haar. Het meisje naast mij zit bij haar vader op schoot en krijgt een pakje appelsap in haar handen met de tekst: “drink maar, drink maar.” Ja, verstandig.

In 高雄 Kaohsiung stappen we uit. Het is toevallig ook het station van de HSL die daar stopt, dus we komen hier nog terug. 高雄 Kaohsiung heeft een metro (naja, twee lijnen en een trammetje) en die stopt daar ook. Daar gaan we maar eens heen. Eerst wel even wat eten. We kunnen nu nog wel, maar over een uurtje begint de honger vast zo door te komen dat we te laat zijn. Het station is groot en huist een food court. We hebben ons eten heel goed uitgekozen, want we kiezen voor een Koreaans tentje. Koreaans gebarbecued vlees (twee soorten) met wat rijst – het is heerlijk! Een flesje cola erbij, en wij zijn weer op de been.

Met de metro gaan we richting hotel. De metro is er binnen no time en een halfuurtje later zijn we ingecheckt. Kleine kamer, maar voor deze twee nachten best oké. We droppen onze spullen en gaan een stukje wandelen, met de richting van het trammetje (die rijdt rond: met de klok mee en tegen de klok in) mee. Als we bij een winkelcentrum aankomen besluiten we daar bij te komen met water en een donut. Daarna stappen we op de tram richting de boulevard. We hebben gehoord dat daar een chille brouwerij zit waar je een lekker biertje kan doen. Wij zijn daar wel aan toe, en al gauw vinden we 掌門 Zhang Men, de brouwerij.

We gaan aan een bierproeverij die ons goed smaakt. Biertje #5 heeft onze voorkeur. De naam weet ik nog wel: 山霧 ‘bergmist’. Daar bestellen we na afloop van de brouwerij nog maar een glas van. 😋 We zitten er heerlijk, en zijn eigenlijk wel moe van de dag, dus we besluiten er ook een hapje te eten. Ook dat is vakantie! Ondertussen kijken we naar buiten. Het lijkt op een zomermiddag waarin je einde van de middag buiten komt en het een beetje afgekoeld is. Niets is minder waar: iedere keer als de deur naar buiten opengaat komt er een hitte binnen, daar kan de airco bijna niet tegenop. 🥵

Zaterdag 22 juni

Vandaag is onze hele dag in 高雄 Kaohsiung. We gaan wandelen rond het Lotusmeer. Het is er prachtig, en ik ga het jullie niet allemaal vertellen. Bekijk zelf de foto’s maar. Zo veel tempels, zo veel moois! In het water zien we schildpadjes. In een volgend leven wil ik terugkomen als schildpad in dit meer. Dat lijkt me wel wat.

‘s Avonds gaan we ook nog met het veerpondje naar 旗津 Cijin. Daar is een gitzwart strand waarop we het langzaam donker zien worden. Onze voeten in het water werken verfrissend, maar niet verkoelend. Daarvoor is ook het zeewater hier te warm. Het eiland zelf vinden we te toeristisch. We keren terug naar onze favoriete brouwerij van gisteren voor het avondeten, met natuurlijk nog een biertje #5. Morgen gaan we richting 嘉義 Chiayi, eens kijken of we tickets kunnen kopen voor het treintje dat 阿里山 Alishan op gaat.

🧺