安雨雯 Annekee

安遊記

ān yóu jì · travel notes van Annekee

Taipei ’24 – Dag 37: Schijtboulevard

Zaterdag 11 mei

Vandaag gaan wij naar 淡水漁人碼頭 Fisherman’s Wharf in Tamsui.

Nou, dat kan je laten.

Review: 0/5 ⭐️

In het kort: het is een lelijke, uitgestorven, betonnen, witte bende. Online lees je de leukste reviews. Een gezellige boulevard-achtige omgeving met veel restaurantjes en winkeltjes. Oh, en ze beloven je een mooi uitzicht.

Nou, forget all of that. Misschien is het uitzicht ‘s avonds – dat wil zeggen, in het donker – wel leuker. De brug schijnt dan verlicht te zijn (pun intended). Die brug heet nogal ontoepasselijk 情人橋 Lover’s Bridge. Ik vind er niks romantisch aan. En nee, ik ben niet zo van de romantiek, maar als het vlak voor m’n neus gebeurt herken ik het wel. Ik vind dat ik het ook herken als het er niet is, dus bij deze: onromatische plek. Trieste bedoening.

Er is ook niks leuks qua tentjes. Overigens hebben we een vrij lange metrorit en daarna nog een tramrit achter de rug, dus we zijn wel toe aan een kopje koffie en een snack. We stappen maar binnen bij het eerste en beste tentje dat we zien. We lopen een heel smal trapje op naar een verhoginkje. Het bijzondere is dat dit verhoginkje niet betekent dat het plafond ook hoger wordt. Nee, je wordt gewoon gedwongen om dan maar dubbel geklapt te lopen. Dat doen we dan maar. Zoals mam al heeft geschreven zit er gelukkig een soort piepschuim op het plafond waardoor je je kop niet extreem hard stoot. Als cadeautje zit er daarna wel piepschuim in je haar of op je hoed. Tsja.

We bestellen wat ijskoffie en een wafel. Westers eten hier, gewoon niet doen. Het is wel oké, maar ontzettend inefficiënt. Elke keer dat de mevrouw het trapje op of af loopt denk ik dat ze gaat vallen. Met twee handen een dienblad tillen wat ook best met één hand kan, en vervolgens met de niet overgebleven hand een gordijn openmaken waarachter de airco effect zou moeten hebben, is ook lastig. Ik ben blij dat ik er niet werk.

Daarna doen we een poging tot wandelen. Heb ik al gezegd dat het warm is? Nou ja, gevoelstemperatuur ruim in de dertig graden. We wandelen helemaal naar de brug die ik net al benoemd heb. Het is een goedkope, kleine versie van de Erasmusbrug. Met dezelfde traptreden als die van de Koopgoot (dus je kan er met een ambulance of brandweerwagen overheen rijden, daarom zijn de treden zo laag). Helemaal kut lopen.

Vervolgens willen we even langs een strandje lopen dat hier volgens Google Maps in de buurt is. Ik zeg volgens Google Maps, want het is ons onduidelijk waar strandje in kwestie zich bevindt. Stug gaan we de kant op lopen die Google Maps ons vertelt, dan maar dom langs een in de zon bakkende weg lopen en hopen dat je er komt. Ik word er opstandig van. “Als het moet, dan klim ik hier wel over een hek.” “Bijzondere tekst voor jou,” zegt mam. Dat klopt, ik ben niet zo’n durfal. En ik zeg het ook alleen maar omdat ik in de verte een strand zie met een laag hek ervoor.

Dat strandje krijgt een betere review: 3/5 ⭐️

Die laatste twee sterren krijgt het strandje niet, want ondanks dat er een stuk of tien strandwachten zitten, is het er verboden te zwemmen.

Verder is het een leuk strandje (we vergeten even dat we hier ter plaatse verdampen van de hitte). Het doet me denken aan standjes in Portugal. Fijn om daar eens even overheen te lopen, gewoon een halfuurtje rechtuit langs het water lopen. Op de plek waar we het strandje af willen komen we de vele strandwachten tegen. Eentje ziet ons – drie buitenlanders – aankomen en staat op. “NO WAY, NO WAY!” Roept hij. Ik vraag dan maar in het Chinees waar of dat we het strand wel af kunnen. “Verder lopen, verder lopen.” Oké, alles komt hier in dubbelen, blijkbaar. We lopen verder door het mulle zand. Terug naar het water heeft ook geen nut. We lopen maar verder.

Eenmaal van het strandje af gaan we maar weer gauw naar de tram. Dit was helemaal niks, en we zijn nu toe aan koelte. Met het trammetje gaan we terug naar de metro, maar voordat we daar in gaan willen wij eerst water drinken en een ijsje eten. Dat doen we bij een redelijk grote 7/11. Als we zijn bijgekomen gaan we terug naar de stad, zo ongeveer vijftien metrostations af. Daarna doen we nog even wat benodigde aankopen bij Uniqlo. We hebben t-shirts nodig, allemaal.

Pap is eerder klaar dan mam en ik, dus die gaat alvast terug naar de AirBNB. Mam en ik gaan nog even door met shoppen en gaan daarna nog eventjes wat drinken. Het is gezellig. 🤗 Zoals vanouds! Een fijne dag. 😊

Trammetjes!

🧺