安雨雯 Annekee

安遊記

ān yóu jì · travel notes van Annekee

Taipei ’24 – Dag 45: Wolwalhalla

Eerst nog even een heel klein stukje zaterdag!

De busrit terug naar Taipei was heerlijk. Twee uur lang lekker een boekje lezen met muziek in m’n oren. Een heel blije Kee. Was superrelaxt! Pap en mam zijn inmiddels ook weer terug in Taipei na hun bezoekje aan 阿里山 Alishan en ze hebben een AirBNB op loopafstand van mijn huis. Super geregeld, heel chill! Dus daar ging ik natuurlijk nog even een biertje drinken en de dag bespreken.

Zondag 19 mei

Nou, pap en mam zijn weer terug in Taipei, dus ik ga met mam de stad in. Ik vind met mam de stad in gaan sowieso al leuk, maar om dat nu ook in Taipei te doen vind ik helemaal fantastisch!

Nou, waar gaan wij dan heen, vraag je je ongetwijfeld af.

Wij gaan naar wolwinkels. Nou ja, eentje, want heel veel zijn er niet in Taipei. Welgeteld één waar je ook wat leuks kunt vinden. Wij hebben als gedeelde hobby namelijk breien, dus wij kunnen een hoop tijd spenderen in wolwinkels. Thuis doen we dat veelal online (en soms in Utrecht). Maar gezien ik in Taipei een wolwinkel vond die er mooi uitzag op de foto’s gaan we dat hier in het echt doen.

Het duurt even voordat we de winkel vinden, want die zit in een straatje waar je niet in lijkt te kunnen. We lopen om het huizenblok heen en vanaf de andere kant kunnen we er wel in. De wolwinkel is inderdaad fantastisch! Het is van een mevrouw die vaak naar Europa gaat om daar dan wol te kopen en in Taiwan weer te verkopen. Ze zegt dat ze het jammer vindt dat het klimaat hier niet geschikt is voor wol (veel te heet natuurlijk) maar dat ze daar oplossingen voor vindt door dan maar met bamboe te gaan breien. We voelen aan een bolletje bamboe en tjsa, dat voelt natuurlijk niet echt heel zacht. Verder kent de mevrouw (ze heet Ting) alle bekende breipatroonontwerpers, dus mam kan zowaar beter met Ting kletsen dan ik. 😎 Ting geeft mij een papiertje met daarop in verhalen allerlei Chinese termen om breien te beschrijven, want dat soort woorden zijn zo specifiek, die leer je niet uit een lesboek en je kunt ze ook niet goed vinden in een woordenboek. Breien is dus 打毛線 dǎ máoxiàn (letterlijk: ‘vachtdraadje slaan’. Maar ik moet er wel bijzeggen dat het werkwoord ‘slaan’ hier vaak gebruikt wordt in de betekenis van ‘doen’. Het impliceert dus geen agressie.

Mam en ik kopen allebei een project bag in de winkel. Deze zijn handgemaakt en echt prachtig. Ik vind het een schat waar mijn breiwerkje van dienst vanaf nu altijd in meegaat. Ik ben er heel erg blij mee, en mam ook. Mam vindt nog wol waarvan ze thuis een trui gaat breien, en ik vind nog twee strengen voor handwarmers (mijn favoriete projectje). Helemaal blij stappen we de winkel weer uit. Echt een leuke ervaring!

Oh, en wat we ook nog doen vandaag, is zwijmelen bij een metrowinkel. Misschien had ik dat al een keertje verteld, maar de metro van Taipei is zowaar een merk! Ze hebben allerlei souvenirs en hebbedingetjes. Door de stad heen zijn vier metroshops. Die bevinden zich veelal op overstapstations. We komen er spontaan eentje tegen en lopen daar een goede drie kwartier te kijken naar wat we willen hebben. Het ding is: de spullen zijn echt mooi gemaakt, dus het is een goede plek om souvenirtjes uit Taipei te vinden. 😎 Ik koop een zakdoek met daarop de gehele metrolijnen van Taipei, en mam koopt een houdertje voor haar OV-kaart. Die heb ik vorige zomer gekocht en zit altijd aan mijn tas (ook in Nederland). De metrowinkel heeft natuurlijk ook een (limited edition) stempel, dus die zetten we ook in onze boekjes.

Nog wat vergezichten van de weg naar de wol- en metrowinkel:

‘s Middags eten en drinken we wat bij een cafétje (met zowaar oké stoelen) in het winkelcentrum in de buurt. We zijn toe aan zoutigheid, en gelukkig vinden we dat daar. Mijn bestelling veroorzaakt enige verwarring bij het personeel, maar eenmaal uitgelegd komt het allemaal. Yum, lekker! Fijn ook om even ergens een uurtje te zitten, want door die warmte word je toch best moe. Pauzes zijn nodig, in dit land.

Na ons stadbezoek komen we pap weer tegen in de AirBNB. Daar doen we nog even een biertje en daarna gaan we wat eten. Een gezellige dag met lieve mensen! ❤️

🧺