安雨雯 Annekee

安遊記

ān yóu jì · travel notes van Annekee

Taipei ’24 – Dag 66 – 69: Drakenbootkakkerlakkenbende

Zondag 9 juni

Vandaag doe ik eens rustig aan. Dat betekent in Kee-taal: met gevoelstemperatuur 40+ graden lekker naar buiten gaan, de metro in, op naar de stad. Wel veel naar binnen, hoor. Ik heb nog wat vakantiegeld over en dat gaat vandaag op. Oh ja, en ik ben op souvenirjacht. Hehehehehe.

Onderweg naar mijn bestemming krijg ik me toch een bui op m’n kop. Holy moly. Zó nat! Echt niet goed. Lang leve mijn trouwe parapluutje, maar zelfs die kan niet op tegen dit natuurgeweld. Gelukkig waait het er niet bij (dat vond ik voor de bui wel vervelend, want wind = enigszins verkoeling). Omdat ik toch al zeiknat ben en m’n schoenen soppen besluit ik dan maar even te blijven kijken bij een of andere Maleisische opvoering. Er wordt gedanst in traditionele kledij en een meneer naast mij staat vrolijk mee te wuppen op de muziek. Dat betekent dat elke keer dat hij beweegt ik meer water van zijn paraplu over me heen krijg, maar dat maakt me nu eigenlijk geen reet uit. Ben toch al nat, lossen we zo wel op.

Dat oplossen gebeurt in een groot warenhuis waar de airco gelukkig niet op 16 graden staat, maar ietsje hoger. Als je goed luistert hoor je waarom: om de paar minuten wordt omgeroepen dat ze vanwege energiebesparing en het welzijn van de planeet de airco iets hoger zetten qua temperatuur. “Sorry for any inconvenience caused.” Nou, ik vind het heerlijk, want dit betekent voor mij geen verkoudheid en wel opdrogen.

Ik vind wat ik hebben wil, plus de souvenirs. Aan het eind van de middag eet ik iets bij mijn favoriete Thaise noedeltentje. Geheel toepasselijk eet ik daar Vietnamese noedels. Ik heb er schijt aan dat ik daar Thais zou moeten eten omdat het Thais is. De Vietnamese noedelsoep is lekker, en ik houd toch niet van pittig. Als toetje een lekker ijsje met zwarte sesamsmaak. Klinkt vies, weet ik. Is heerlijk, ook voor westerse begrippen.

 

Maandag 10 juni

Vandaag is het 端午節 Duānwǔjié oftwel Drakenbootfestival! Dan racen ze in China, Taiwan, en Hong Kong (en vast nog op andere plekken) tegen elkaar in drakenboten. Die dingen zijn gaaf! Om 11 uur vertrek ik van mijn dorm met Qiao Shan en You Na (zeg: joo-na!) Het is een uurtje reizen met eerst de groene en dan de bruine metrolijn. En warrum… het is nog steeds elke dag 40 graden buiten en eigenlijk niet te harden. We houden onszelf in leven met heel veel flessen water. Ik heb om te beginnen alvast drie volle flesjes in m’n tas gestopt. Dat blijkt niet te weinig, al na drie uur heb ik die op.

Als we aankomen bij de rivier zien we eigenlijk geen fuck. Als in, er gebeurt gewoon niks. Onze docent had wel gezegd dat we hier moesten gaan kijken. Nou ja, volgende tactiek: naar de rivier gaan en kijken of we links of rechts boten zien. Dat blijkt rechts zo te zijn, dus we lopen daarheen. Best een prima wandelingetje!

Nadat we een paar races gezien hebben gaan we wat eten en drinken halen bij een centaal plein onder de brug. We hebben geen idee wat alle festivaltentjes verkopen dus we gaan in geheel Aziatische stijl maar in de langste rij staan.

Dat dat een goede keuze is blijkt pas ruim een uur later. Na een halfuur in de tergend langzame rij te hebben gestaan zegt de mevrouw “ja, deze porties zijn op, je moet nog vijfentwintig minuten wachten”. Nou, oké. Ik geef m’n naam, we betalen, en dan kunnen we over een halfuurtje terugkomen en met het noemen van mijn naam (for this occasion wordt dat ‘miss An’) onze bestelling ophalen.

Oefenboot voor kinderen

Dat halfuur besteden we dan maar aan de op één na langste rij, die voor drinken. Alles wat we willen bestellen is natuurlijk uitverkocht, dus we komen allemaal weg met een beker gekleurd prikwater. Het smaakt nergens naar, ondanks dat we toch echt iets van fruit erin hadden besteld. Was vast voor het kleureneffect of zo. Naja, het is in ieder geval koud, en dat doet ons goed. Het eten erna is ook heerlijk, het blijkt een soort chewy rijst te zijn (al dente). Klinkt ranzig, weet ik. Maar net als het zwarte sesamijsje: is lekker, ook voor westerse monden. We knappen goed op van het eten en gaan nog even kijken naar de finaleraces.

Pitotje is er natuurlijk ook bij!

Die zijn een stuk spectaculairder dan de eerste races die we hebben gezien. In het begin ging het één-tegen-één en zo hard gingen ze helemaal niet. De laatste paar races gaan met vier boten tegelijk, en hard dat ze gaan! Tering hé, petje af. Helemaal aan het eind is er ook nog een boot bij met leden van de Taipeise politie erin. Leuk dat die ook meedoen! 😎

Even wat info over het Drakenbootfestival. Het is een festival dat elk jaar wordt gehouden ter eren van 屈原 Qu Yuan, een dichter uit de Tijd van de Strijdende Staten (geboren 339 v.Chr.). Dat was een vaderlandslievende dichter die heel veel heeft geschreven. Vanwege onvrede met de politieke situatie is hij de 汨羅江 Miluo-rivier ingelopen met een steen in zijn handen en heeft zichzelf daar verdronken.

(Dichters uit de Chinese oudheid die zelfmoord plegen vanwege onvrede met de politieke situatie gebeurde regelmatig. Beetje zoals het kabinet nu geregeld klapt. Alhoewel ik toch het idee heb dat die dichters meer te zeiken hadden dan wij nu, maar goed. Ik was er niet bij.)

Naja, hoe komen die drakenboten daar dan bij? De mensen zagen Qu Yuan de rivier in lopen en spoedden zich haastig richting hun boten om hem te redden. The first dragon boat race was for a dead man, but it’s nonetheless created a great tradition and festival!

Klein detail: wij hebben vandaag dus vrij, want dit is een nationale feestdag. Chill!

Om een uur of 4 hebben we het wel gezien. Het is nog steeds heel heet en we zijn er klaar mee. We lopen terug naar het metrostation en duiken de eerste en beste convenience store in voor een ijsje. Dat blijkt een OK-Mart te zijn. Niet heengaan, alleen voor water. Wat een teringwinkel. Een vieze bende en een heel beperkt aanbod. En het ijsje (watermeloenmelkijsje) was niet te vreten.

Eenmaal thuis gaan we gelijk onder de douche. Ik denk dat ik nog nooit zo veel gezweet heb. ‘s Avonds ga ik nog Japanse kip eten met Heng Li. Daarna gaan we nog even naar een winkel met leuke t-shirts. Ik heb er ook twee! 😎

 

Dinsdag 11 juni

Vandaag is het verhuisdag!

Eerst naar school, en dan verhuizen naar de AirBNB, want Marc komt donderdag en die ga ik geen verhuizing laten ondergaan in combinatie met een jetlag (en oh ja, nog steeds 40 graden, het stopt niet meer). ‘s Middags ruim ik mijn kamer op. De eerste keer ga ik zelf naar de AirBNB. Het is een fijne, grote ruimte. Ik ben er blij mee! Wel vind ik gelijk twee kakkerlakken. Ze lijken dood te zijn… ik licht de host maar even in. De eerste krijg ik met behulp van veger en blik door de wc gespoeld, maar als ik datzelfde met nummer twee wil doen zie ik pootjes bewegen. HELP!

(Ik HAAT kakkerlakken.)

De host komt de levende kakkerlak exporteren als ik aan ‘t avondeten ben. Ik bedank haar en hoop ze daarna niet meer tegen te komen.

‘s Avonds gaat Qiao Shan nog een keer mee om te helpen mijn koffer naar boven te sjouwen, want de trap is smal en dat is echt kut in je eentje. Als die weg is, en ik om 10 uur ‘s avonds eindelijk wil gaan douchen zit er in de douche nog zo’n tyfusbeest. Godverdetyfusteringkutzooi. Gelukkig stond ik nog niet in m’n blote kont. Deze staat namelijk rechtop en beweegt. Brrrrr. Ik app de host en ze schrijft dat ze eraan komen om hem te vermoorden. Als ze er eenmaal zijn zeggen ze wel honderd keer sorry (hoeft niet, ik weet dat die teringbeesten hier veel voorkomen). Normaal zitten ze hier niet in huis, maar omdat de straten laatst gesproeid zijn met kakkerlakkengif zijn er een paar naar binnen gevlucht. Die zijn al wel vergiftigd, en zo ook deze, maar ja, het duurt even voordat ‘ie kassiewijle is.

De hosts (het zijn er twee, man en vrouw) laten een bus moordmiddel achter nadat ze het beest gevonden en gedood hebben. Mooi, nu ben ik gewapend. Eindelijk douchen en slapen.

Dan dus nog even wat over de douche hè…

Daar komt wind uit.

En nee, dat is niet de afvoer. Als ik de douche uitzet stopt de wind, terwijl de afvoer aan staat.

Tsja, het water komt ook met zo’n snelheid uit de douchekop dat mijn scheiding in het midden zit als ik mijn haar gewassen heb. Beetje auw, maar het is ook wel een soort massage… I guess.

 

Woensdag 12 juni

Even kort dan: vandaag de eerste toets van reading. Dat is alleen maar invullen dus na een halfuur ben ik klaar. Ik mag weg van de docent (yay!). Ik ga een mangaserie ophalen bij de 7/11 en daarna eten we met z’n drieën (Qiao Shan, Qi Qi, ik) nog wat. Tegen half 1 heb ik al 5000 stappen en loopt het zweet m’n ogen in (is niet fijn). Daarna ga ik naar huis, even wouzen. ‘s Avonds eten we nog met de buddy’s. Na het eten doe ik wat boodschappen voor morgen: een chipje en een biertje. Morgenmiddag ga ik Marc ophalen op het vliegveld! Zinnenin! 🤗

🧺